Calculatoren Richard en Peter aan het woord
Samen Beter Bouwen is het motto waar alle afdelingen van de Bergh Bouwgroep veel waarde aan hechten. Zo combineren we de kennis van het bedrijf met de wensen van de klant. Deze specialistische kennis begint bij de calculator. Vaak met minimale gegevens adviseren wij de klant en bepalen we samen de optimale route van het bouwproces. Aangezien we veel specialisaties binnen ons team hebben, kunnen we snel en efficiënt schakelen.
Eerst even voorstellen…
“Mijn naam is Richard Korsman (linksonder op de foto, hierna RK genoemd) en ik werk al ruim 25 jaar in de bouw, waarvan ik 20 jaar werkzaam ben als calculator. Sinds 2008 werk ik bij Bergh Bouw. Van origine ben ik een techneut: mede door mijn bouwkundige opleiding vind ik het leuk om met techniek bezig te zijn.”
“Ik ben Peter Palinckx (linksboven op de foto, hierna PP genoemd) en ik werk inmiddels een jaar of 23 in het calculatievak. Vanuit mijn hbo-studie Bouwtechniek ben ik min of meer in dit vak gerold. Aanvankelijk ben ik tijdens mijn afstudeerperiode als werkvoorbereider gestart. Gaandeweg is er een opleidingsplan met mij opgesteld om aan de slag te gaan als calculator. Dat beviel mij zo goed dat ik ben blijven hangen!”
Wat doet een calculator?
RK: “Het vak calculator is een veelzijdige en uitdagende job. Ik krijg er een kick van om op een korte termijn een bouwwerk uit te rekenen met verschillende disciplines.”
PP: “Wij streven naar het bepalen van een zo goed mogelijke uitvoeringsmethode met een passende kostprijs. Om tot die optimale kostprijsbepaling te komen, lezen we ons in in het project en bekijken we alle stukken en beschikbare schetsen. Dat gaat van het maken van ramingen tot aan gedetailleerde begrotingen. Ook qua uitvoering is er een enorme diversiteit binnen ons vak. We kunnen de ene dag een calculatie maken voor het vervangen van een kozijn, terwijl we de volgende starten met het calculeren van een groot nieuwbouwproject.”
RK: “We lopen een bouwtraject helemaal door van a tot z. Je krijgt niet altijd een bestek en tekeningen waarin staat wat er gebouwd moet worden. We onderzoeken en bedenken ook zelf oplossingen. Uiteindelijk moet je je bij ieder project de volgende zaken afvragen:
- Wat moet er gemaakt worden?
- Hoe ga ik daar komen?
- En hoe doe ik dat op de meest kostenefficiënte manier?
Je moet het vermogen hebben om het project als een film voor je te zien. We zijn de eersten die het gebouw (in ons hoofd) realiseren. Op deze manier kijken we wat de mogelijkheden zijn en bepalen we de beste werkwijze. Want uiteindelijk blijft het voor ons de uitdaging om het werk op tijd en 100% correct klaar te krijgen. Bovendien moet onze calculatie marktconform en dus prijsgunstig zijn. We hebben ons werk goed gedaan als we aan al deze eisen hebben voldaan.”
Hoe ziet een bouwdag van een calculator er uit?
PP: “De meeste tijd breng ik door op kantoor, maar in sommige gevallen komt het ook voor dat ik naar de bouwlocatie ga om diverse werkopnames te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bestaande bouwsituatie waarbij we renovatiewerkzaamheden gaan verrichten. Dan is het beter om ter plekke met uitvoerders, (onder)aannemers en opdrachtgevers specifieke zaken door te spreken.”
RK: “Mijn bouwdag is altijd verschillend en heel divers. Het opbouwen van een calculatie is een proces waarin je samenwerkt met leveranciers en onderaannemers die je van de juiste informatie voorzien. In zekere mate ben je hier van afhankelijk. Wat dat betreft is er altijd druk op de ketel. Je hebt te maken met deadlines en die zijn altijd gisteren. Het is aan ons de taak om het hoofd koel te houden, want de calculatie moet wel 100% in orde zijn!”
PP: “Een calculatietraject duurt doorgaans drie tot vier weken, maar bij een eenvoudige calculatie zijn de volgende dag de bouwkosten al bekend. Bij grote en complexe projecten kunnen calculatietrajecten enige maanden duren.”
Wat maakt het calculeren zo leuk?
PP: “Het calculatievak laat zich het beste omschrijven als uitdagend en divers. Hoewel woningbouwprojecten in de basis op elkaar lijken, heeft ieder project specifieke kenmerken wat betreft materialisatie en bouwmethodes, waardoor de kostenbepaling ook weer anders is. Aan de andere kant kunnen we natuurlijk ook weer leren van eerdere projecten en bestaande kengetallen uit het verleden gebruiken. Wat dat betreft staan wij voor efficiëntie, maar we willen ook het onderste uit de kan halen. Ons doel is om alles tot op de laatste spijker uit te rekenen en dat is een mooie uitdaging!”
RK: ”Je hebt veel contact met partijen om informatie in te winnen over een bepaalde bouwoplossing. Daarnaast werken we veel samen met projectleiders, uitvoerders en werkvoorbereiders. Dat is ook gelijk het mooie van het vak calculator: je bent calculator, uitvoerder en werkvoorbereider in één. Alleen op deze manier kun je een goede calculatie maken!”
PP: “Uitvoeringstechnisch moet je ook nadenken over de aanpak en bouwmethodieken én moet je bouwperiodes bepalen. Wat kunnen we doen? Op welke manier gaan we het doen? En welke materialen hebben we nodig? Je bent echt betrokken bij het bouwproces!”
Op welk project ben je het meest trots?
PP: “Een van de mooiere projecten waar ik in de afgelopen periode mee bezig ben geweest, is de transformatie van de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord. Constructief moest er heel veel gebeuren binnen dit project, omdat we een kerk moesten transformeren in een appartementencomplex met een woonfunctie. De uitdaging in dit project zat ‘m in de te gebruiken constructies en installaties en de toe te passen bouwmethodieken. Het was een uitgebreid calculatietraject waar we veel direct contact met de opdrachtgever hadden.”
RK: “Ik ben op al mijn werk trots en kan niet echt een specifiek project benoemen. Ik ben trots op mijn werk als het op tijd klaar is en 100% correct is. Het kan een calculatie zijn voor een verbouwing binnen een ziekenhuis, maar ook voor het realiseren van een nieuwe fabriekshal. Als het project aangenomen wordt, dan heb ik mijn werk goed gedaan.”
Wat zou je tegen je nieuwe collega-calculator willen zeggen?
PP: “Ik denk dat wij als calculators een (h)echt team zijn. Als de planning het toelaat, doen we calculaties samen waarbij de één ruwbouw en de ander de afbouw oppakt. In bredere zin is het opstellen van een kostenbepaling teamwork en is het niet alleen maar ‘stenen tellen’. Je hebt eigenlijk de gehele organisatie nodig om een zo goed mogelijke calculatie af te kunnen leveren.”
RK: “Daarnaast denk ik dat eigenschappen als technisch inzicht, materiaalkennis en een commerciële instelling belangrijk zijn in dit vak. Jouw begroting is bovendien een juridisch document: zo gaan we het maken!”
PP: “Je komt in een bedrijf met een familiesfeer waar op een open en transparante manier met elkaar wordt gecommuniceerd. Ik vind het soms een moeilijk woord, maar het voelt als een warm bad!”
Aan de slag als calculator bij Bergh Bouw?
Wil je aan de slag als calculator bij Bergh Bouw? Bekijk de vacature, stuur je CV en motivatiebrief naar ons op en wie weet drinken we binnenkort een kop koffie tijdens een kennismakingsgesprek.